Ingredience:
1kg dýně (ozkoušené mám hokaido nebo muškátovou, ale určitě to jde i z jiných) 1550 KJ
1l zeleninového vývaru (lze i kuřecí) 300 KJ
1 ks cibule (100 gr) 137 KJ
lžíce olivového oleje 370 KJ
2 stroužky česneku (14g) 63 KJ
1 dcl smetana na vaření 10% (není nutné) 490 KJ
sůl
pepř černý mletý
kari koření
čerstvá pažitka nebo bazalka nebo zelená cibulka nebo pórek na ozdobu
6 porcí - (1 porce á 485 KJ)
Postup:
Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme dozlatova na oleji. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni (dávám bez semínek) a zalijeme vývarem. Necháme 20 minut povařit dokud dýně nezměkne. Po uvaření polévku odstavíme a necháme vychladnout. Polévku rozmixujeme a ochutíme pepřem, solí ,kari kořením a nadrobno nakrájený česnek . Případně přidáme sladkou smetanu. Vše dáme zpět na mírný oheň a ještě chvilku povaříme. Podáváme zdobené čerstvou pažitkou.
Lepší je druhý den, ale lze konzumovat i v den vaření.
Semínka z dýně nemusíte vyhazovat, lze je propláchnout, osušit a suché rychle orestovat na pánvi. Okapat na ubrousku a můžete s nimi polévku vylepšit.
Pro ty co nedrží dietu podáváme polévku se lžící kysané smetany a orestovanou anglickou slaninou. Mňam. *