Těsto - 200 g pohankové mouky, 300 g špaldové mouky, 100 g pšeničných klíčků, 100 g javorového sirupu, 270 g tuku (já použila 170g másla a zbytek hery - 100g),
pikantní džem (pro diabetiky diadžem - já použila ananasovo - melounovo - jahodovo - meruňkový)na slepování
Suroviny na těsto pečlivě prohněteme, aby splynulo v hladkou hmotu. Uložíme aspoň na 1 hodinu do chladu (lépe delší dobu), pak těsto vyválíme asi na 3 mm silný plát a vykrajujeme různé tvary , jak jsme zvyklí na běžně slepované linecké - takže půlka s otvory, půlka bez, nejlepší jsou kolečka, hvězdičky atd. Hned pomažeme džemem a vložíme do předem vyhřáté trouby (na 150°C). Pečeme cca na 150°C asi 30 min. než pečivo zrůžoví.
Necháme vychladnout, kdo chce, ještě pocukruje.
Nebojte se pečení již s marmeládou, vyzkoušela jsem to a tvary na sobě drží, marmeláda nevytéká ani nijak nepoškodí pečivo a ohromně ušetříte čas.