Červená řepa má jednu velkou nevýhodu – musí se dlouho vařit cca 2 hodiny. Ale jinak je velmi zdravá a má detoxikační účinky. Já si vařím většinou hned dvě a proto taky dva saláty.
Salát z červené řepy I.
kJ Bílkoviny Tuky Sacharidy
Červená řepa 250g - 503 4,50 0,25 26,50
Sterilované sladkokyselé okurky 100 g - 88 0,40 0,00 4,90
Olivový olej 1 lžíce 10 g - 388 0,00 10,00 0,00
Uvařenou červenou řepu ( 1 středně velká řepa má cca 250g) oloupu a na hrubém struhadle nastrouhám. Pak nastrouhám sterilované sladkokyselé okurky (cca 80g). Osolím opepřím a přidám olivový olej. Promíchám a je hotovo.
Celková hmotnost 360g 979kJ4,90 bílkovin 10,25 tuků 31,40 sacharidů
Ve 100 g 272kJ1,36 bílkovin 2,84 tuků 8,72 sacharidů
Salát z červené řepy II.
kJB T S
Červená řepa 250g - 503 4,50 0,25 26,50
Sterilované sladkokyselé okurky 80 g - 70 0,32 0,0 3,92
Olivový olej 1 lžíce 10g -388 0,0 10,0 0,00
BonduellCréatif Duo 212 ml- hmotnost tuhého podílu 130g - 265 3,51 0,52 8,45
Uvařenou červenou řepu oloupu a tentokrát pokrájím na malé kostičky, pokrájím sterilované sladkokyselé okurky, přidám konzervičku BonduellCréatif Duo (zeleninu scedím), ale je možné i uvařit si mrkev s hráškem třeba mraženou. Zase přidám lžíci olivového oleje (to kvůli vitamínům rozpustným v tucích), osolím, opepřím a promíchám.
Celková hmotnost 470 g 1226 kJ8,33 bílkovin 10,77 tuků 38,87 sacharidů
Ve 100 g 261kJ 1,77 bílkovin 2,29 tuků 8,272 sacharidů