Jahelník
100g ovoce (jablka, sušené švestky, černý rybíz, aj.)
75g rozinek
250g jáhly
2pl medu
75g lněného semínka (nebo ořechy aj.)
250g tvarohu
2 vejce
(100g => B:5,16g; S:20,88g; T:3,11g; kJ:585; V:1,93g) -> počítáno na ten rybíz
Spařit jáhly alespoň 2x – ztratí hořkost a trpkost, poté je uvařit v 200 – 300 ml osolené vody do jáhlové kaše (cca 10 min), pokud by byly v tomto množství stále tvrdší tak přidat trošku vody a ještě chvíli vařit, poté nechat vychladnout. Smíchat vejce s medem, vmíchat vychladlou kaši, tvaroh, přidat rozinky, semínka a ovoce. Vymazaný či vyložený pekáček pečícím papírem péci cca 30 min při 175°C – do zlatova).