120 g amarantové mouky
80 g univerzální bezlepkové mouky (např. Procelia, Jizerka) nebo solamylu
2 lžíce cukru
špetka soli
400-450 ml vody
Ze všech surovin umícháme řídké palačinkové těsto. Necháme ho 20 minut odpočinout, a pokud příliš zhoustne, doředíme trochou vody. Na pánvi lehce vymazané olejem smažíme tenké palačinky. Promažeme je oblíbenou náplní (u mě vítězí jahodová marmeláda, ale lze jakýkoli džem, nutellu, med...) a můžeme servírovat.
Amarant (laskavec) má maličká krémově zbarvená kulatá semínka, velikostí něco mezi mákem a sezamem. Ze všech obilovin obsahuje nejvíc proteinů. Naopak neobsahuje lepek, tudíž je vhodný i pro bezlepkáře. Má velmi výraznou chuť, na kterou je třeba si zvyknout (asi jako pohanka). Tepelně upravený chutná lehce po oříšcích. Kuličky amarantu mohou nahradit rýži, kuskus nebo jáhly v celé řadě pokrmů. Amarantová mouka se přidává zejména do sladkých pokrmů, a to právě pro tu oříškovou chuť.