Kapr s česnekovým dipem
Kapra očistíme, je-li velký, stáhneme kůži.U hřbetu podélně odkrojíme od páteře z obou stran, tak, tak, že po oddělení dlouhých kostí bříšní části od páteře dostaneme dvě půlky kapra a celou páteř vyhodíme, nebo vyvaříme do rybí polévky.
Z půlek nakrájíme 2-3 cm široké, příčné dílky, které marinujeme.
Kapr .....750 g...3800 kJ
Marinádu připravíme z :
1 lžičky medu.......................120 kJ
½ lžičky soli
lžičky sladké papriky- kdyby nebyl kořeněný dip, dala bych pálivou,takhle je lepší to s kořením nepřehánět
½ lžičky drceného kmínu
lžíce citronové šťávy
lžíce olivového oleje....11g....308 kJ
Dílky kapra (ale dá se tak připravit i rozmrazené půlky tresky, či jiné mořské ryby , v tom případě je potřeba někdy tlakem dlaní vymačkat vodu z masa),marinuju asi hodinu.
Dnes jsem pekla rybu v troubě na roštu, ale jde to skvěle na grilu, či na ohni, to pak peču velké díly ryby.
Troubu nechte rozehřát na plno,až je rošt horký, potřete lehce olejem a hned klaďte dílky ryby, aby se olej nepřepalovaloval. Nejprve ji nechte zatáhnout na 200 stupňů, ,asi 15 minut, až se bílkovina na povrchu srazí, ale aby se nezačala připalovat marináda ,pak uberu na 150 a pečte, dokud maso nemá krásně růžovou barvu. S kousky ryby nehýbejte, dokud se nevypeče voda a maso neztuhne, jinak se Vám bude trhat kůže a kousky rozpadat. Pak se může začít s potíráním zbylou marinádou a s otáčením kousků, aby byly všechny dílky pěkně opečené a hlavně pevné, maso nesmí zůstat blátivé. Toho docílíte pozvolným dopékáním. Mořské ryby jsou upečené dřív, kapra takto „suším“ i ¾ hodiny.
Dip připravíme z:
Jednoho sýru Cottage.....150g.....706 kJ
trochu soli
3 stroužků česneku............5g.....23 kJ
nebo lžíce strouhaného křenu, jdete- li potom do společnosti:)
rozmixujeme ponorným mixérem a podle potřeby naředíme jogurtem, nebo mlékem. Až vznikne hladká omáčka, kterou podáváme zvlášť. Je výborná i na nové brambory, či třeba přírodně opečená kuřecí prsa.
Celý kapr má cca......5 000 kJ
Porce...150g..............1 000 kJ
Brambory...100g..........330kJ
Ledový salát200g.........106kJ
Porce 1406kj
Recepty